top of page

TIETOA RODUSTA

Highland Cattle eli Ylämaankarja on alkuperäisrotu, joka on kotoisin Skotlannin ylämailta. Rotu sopii siis erinomaisesti myös Suomen olosuhteisiin. Niukalla ravinnolla ja karuissa olosuhteissa elämään tottuneet naudat tunnistaa suurista sarvista, pitkästä karvapeitteestä ja usein jopa silmätkin peittävästä otsatukasta. Paksun nahkansa ja kaksinkertaisen karvapeitteensä ansiosta ne pysyvät kuivana ja lämpimänä säästä riippumatta. Näin ollen ne saavat elää rodunomaista elämää vapaasti ulkona vuoden jokaisena päivänä.

Meillä naudat elävät omissa laumoissaan, yhdistetyillä pelto- ja metsälaitumilla ja niillä on jokaisella laitumella käytössään säänsuoja katokset, joihin ne voivat halutessaan mennä kuiville pahnoille nukkumaan ja suojaan tuulta, sadetta tai auringon paahdetta. Talviaikaan sulan veden saanti varmistetaan lämmitetyillä vesiastioilla. Haikkujen ruokinnassa ei käytetä geenimuunneltuja rehuja, vaan niitä ruokitaan nurmirehulla.

Highland Cattlet ovat loistavia emolehmiä, ne hoitavat poikimiset yleisesti itse ja hoitavat vasikoitaan jopa yhdeksänkuisiksi saakka. Emoilla on vahva suojeluvietti vasikoitaan kohtaan ja puolustaessaan lapsiaan ne voivat olla vaaraksi, vaikka muuten ovatkin erittäin rauhallisia ja ystävällisiä ihmisiä kohtaan. Vasikat vieroitetaan noin 8-9 kuukauden ikäisinä ja samalla sonni otetaan pois emolaumasta omaan aitaukseensa. 

Koska ylämaankarja kasvaa hitaasti, laitetaan sonnit teuraaksi vasta noin 2-3 vuoden ikäisinä ja vastaavasti hiehot astutetaan ensimmäisen kerran samassa iässä. Hyvällä hoidolla lehmät voivat jatkaa vasikoiden saamista vuosittain jopa 20 vuotiaiksi asti. 

Lisää tietoa voi lukea osoitteesta laitumeltalautaselle.fi tai highlandcattle.fi

179.jpg
bottom of page